pondělí 20. května 2013

Méně tuku

Po zhruba dvouměsíčním omezení příjmu tuků je mi líp. Ono mi předtím nebylo zle, ale když srovnám před tím s teď, je to lepší. Nebylo až tak těžké změnit stravovací režim, opravdu nezdravě upravená a tučná jídla jsem nikdy nevyhledávala ani nepřipravovala. Živočišné tuky používám minimálně, i když jednou za týden čerstvý rohlík s máslem ke snídani si klidně dám. K masu ani omáčkám nic mastného zbytečně nepřidávám, stačí to, co přirozeně obsahují, někdy víc, někdy míň. Samozřejmě musím zmínit i mléčné výrobky jako tvaroh a výjimečně šlehačka. Šlehačku používám do krémů v zákuscích v kombinaci s tvarohem nebo něčím instatním jako je třeba krém Olé dr. Oetkera.
Diabetik a dort - jímá vás hrůza? Myslím, že nemusí. Zákusek je obvykle z piškotového těsta s polovičním množstvím cukru, než praví recept, krém nepřislazuji, pokud je s tvarohem, přidám lžičku nekalorického sladidla. Podstatné je, že ten zákusek je pro mé drahé, pro ně je z kategorie těch zdravějších a pro mě je to pochutina spíš zakázaná, ale kousek ochutnám.
Klasický máslový krém, vyrobený z 250 g másla a 200 g cukru a litru pudinku je docela určitě větší kalorická bomba, než krém z jedné šlehačky a dvou nízkotučných tvarohů se dvěma lžičkami nekalorického sladidla. Nepeču každý den, ani každý víkend, maximálně dvakrát měsíčně, obvykle při příležitosti nějaké návštěvy. A když už si ten kousek vezmu, uberu v průběhu dne jiné komodity ze svého jídelníčku, abych měla vesměs vyrovnaný kalorický příjem.

Žádné komentáře:

Okomentovat