Cukrovku je možné hodně ovlivnit stravou. Je to jednoduchá myšlenka, jeden by si myslel, že je to snadné, opak je však pravdou. Čím víc informací o správném složení diabetického jídelníčku jsem nacházela, tím byl obraz složitější. Většina lidí si myslí, že stačí vynechat cukr, sladkosti, sušenky, dorty, čokoládu a problém je vyřešen. V obecném povědomí panuje řada mýtů, např. že med se může, že jablka snižují cukr a pod.
Nechci tady citovat dlouhé studie ani kopírovat cizí stránky. V dnešní době si vygooglíme spoustu rad a doporučení, kalorické tabulky, glykemické indexy potravin, hotové jídelníčky a z toho všeho si můžeme vytvořit vlastní strategii vypořádání se s diagnózou. Došla jsem k závěru, že je důležité přemýšlet o tom co jíme, kolik toho jíme a kdy to jíme.
Na začátku jsem vůbec netušila, jak je důležitý kalorický příjem, nevěděla jsem, že tuky jsou pro metabolismus diabetika stejně zákeřné, jako cukry a že není bílkovina jako bílkovina. Zatím si jídlo nevážím, snažím se orientovat podle různých jídelníčků, kde je uvedeno, že např. správné množství rýže na talíři je asi 5 lžic, že špagety jsou zcela nevhodné, protože jsou těžké a dovolené množství je opticky zoufale malé. Když se ohlédnu zpět, na začátku jsem si trochu zmenšila přílohy a vůbec neřešila zbytek jídla, značně jsem omezila pečivo, ale nevyhýbala se bílému.
Když došlo k posunu v mé hlavě, zmenšila jsem přílohy na polovinu případně třetinu, naučila se je nahrazovat zeleným hráškem, quinoou, zeleninou syrovou i vařenou, pečivo omezila na celozrnné housky - jednu ke snídani, druhou k odpolední svačině pokud po ní následuje fyzická aktivita. Začala jsem přemýšlet o tom, co si mažu na housku, vybírám libové maso a ryby, používám kvalitní teflonovou pánev, smažím minimálně, odebírám tuk z masových vývarů, vyhýbám se uzeninám s vyjímkou šunky a jím každé tři hodiny. Ještě mám rezervy.
Důležité je, připravit jídlo tak, aby při dodržení dietních požadavků bylo chutné a dobře vypadalo na talíři.
Žádné komentáře:
Okomentovat