úterý 16. dubna 2013

Zlé nejsou jen sacharidy

Cukrovku je možné hodně ovlivnit stravou. Je to jednoduchá myšlenka, jeden by si myslel, že je to snadné, opak je však pravdou. Čím víc informací o správném složení diabetického jídelníčku jsem nacházela, tím byl obraz složitější. Většina lidí si myslí, že stačí vynechat cukr, sladkosti, sušenky, dorty, čokoládu a problém je vyřešen. V obecném povědomí panuje řada mýtů, např. že med se může, že jablka snižují cukr a pod.
Nechci tady citovat dlouhé studie ani kopírovat cizí stránky. V dnešní době si  vygooglíme spoustu rad a doporučení, kalorické tabulky, glykemické indexy potravin, hotové jídelníčky a z toho všeho si můžeme vytvořit vlastní strategii vypořádání se s diagnózou. Došla jsem k závěru, že je důležité přemýšlet o tom co jíme, kolik toho jíme a kdy to jíme.
Na začátku jsem vůbec netušila, jak je důležitý kalorický příjem, nevěděla jsem, že tuky jsou pro metabolismus diabetika stejně zákeřné, jako cukry a že není bílkovina jako bílkovina. Zatím si jídlo nevážím, snažím se orientovat podle různých jídelníčků, kde je uvedeno, že např. správné množství rýže na talíři je asi 5 lžic, že špagety jsou zcela nevhodné, protože jsou těžké a dovolené množství je opticky zoufale malé. Když se ohlédnu zpět, na začátku jsem si trochu zmenšila přílohy a vůbec neřešila zbytek jídla, značně jsem omezila pečivo, ale nevyhýbala se bílému.
Když došlo k posunu v mé hlavě, zmenšila jsem přílohy na polovinu případně třetinu, naučila se je nahrazovat zeleným hráškem, quinoou, zeleninou syrovou i vařenou, pečivo omezila na celozrnné housky - jednu ke snídani, druhou k odpolední svačině pokud po ní následuje fyzická aktivita. Začala jsem přemýšlet o tom, co si mažu na housku, vybírám libové maso a ryby, používám kvalitní teflonovou pánev, smažím minimálně, odebírám tuk z masových vývarů, vyhýbám se uzeninám s vyjímkou šunky a jím každé tři hodiny. Ještě mám rezervy.
Důležité je, připravit jídlo tak, aby při dodržení dietních požadavků bylo chutné a dobře vypadalo na talíři.

Žádné komentáře:

Okomentovat